2008. február 1., péntek

Török Márk – másodfokon is két félév eltiltás

delmagyar.hu Szeged - Másodfokon is két félévnyi kizárással sújtották Török Márkot. A szegedi egyetem EHÖK-elnöke bíróságon fellebbez a döntés ellen. A sajtó számára tegnap az egyetem kinyitotta a vitatott módon átalakított BTK-pincét, amiről a szakemberek állítják: életveszélyes.

Egy pont kivételével elutasította Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzati (SZTE-EHÖK) elnökének fellebbezését, és helyben hagyta az első fokon eljáró fegyelmi bizottság döntését tegnap a Hallgatói Ügyek Jogorvoslati Bizottsága. E testület szerint nem bizonyítható, hogy Török befolyással volt azokra a híradásokra, amelyek rontották az egyetem jó hírét. Az ítélet azonban maradt: Törököt két félévre eltiltották egyetemi tanulmányainak folytatásától. Az egyetemen belül további jogorvoslatra nincs lehetőség, de Töröknek harminc napja van, hogy a Csongrád megyei bíróságon fellebbezzen. Az EHÖK vezetője azt mondta: élni fog ezzel a jogával.

– Eggyel kevesebb vádpont maradt – fogalmazott a döntés ismertetése után. Lapunk kérdésére közölte: elindul a február 19-i EHÖK-elnök választáson.

Az egyetem vezetése az eljárás alatt nem nyilatkozott, de a döntés ismertetése után sajtótájékoztatót tartott, melyen jelen volt többek között Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes, a jogorvoslati bizottság vezetője; Badó Attila, a hallgatói önkormányzatok felügyeletével megbízott rektorhelyettes; Szabó Imre jogi kari dékán és Almási Tibor, a BTK dékánja. Szabó úgy fogalmazott: bölcs és emberséges döntést hoztak a bizottságok. Hangsúlyozta: Török Márk mint hallgató, és nem mint EHÖK-elnök ellen folyt a fegyelmi eljárás.

A sajtó számára kinyitották azt a pincét is, amelyben Török – a bizottság megállapítása szerint – egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítást. A pincébe az EHÖK-elnök is lement, azt mondta: büszke arra a klubhelyiségre, amit ott kialakítottak.

A helyszínen biztonságtechnikai szakemberek állították: a pince életveszélyes. A falon kívül húzódó vezetékek miatt áramütés fenyegeti az ott tartózkodókat és hiányzik az irányfény-világítás – vagyis a menekülési útvonalat mutató jelzés. A pince zárva marad.
 
Bizonyított

A másodfokon eljáró bizottság bizonyítottnak látta, hogy Török nem a törvényes úton, hanem az Universitas Sportklub részére egy már korábban odaítélt támogatás önkényes visszavonásával kívánta a sportközpont vezetőjét arra kényszeríteni, hogy az egyesület elnökségében a hallgatói önkormányzat a többséget megszerezze. Közreműködött abban, hogy a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntés hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, melyekről végül az EHÖK – szabályellenesen – önállóan határozott. Megkérdőjelezte az SZTE Hallgatói és Közkapcsolati igazgatójának egy egyetemi közalkalmazottal – az EHÖK-iroda vezetőjével – kapcsolatos felügyeleti jogát. Egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítást a BTK épületében, folyamatosan és nyíltan semmibe vette a TIK házirendjét, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is dohányzott irodájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése