2011. június 15., szerda

EHÖK: nem jut több pénz a hallgatókra

szegedcafe.hu Lassan véget ér a 2010-2011-es tanév a Szegedi Tudományegyetemen, így ideje az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnál is megvonni a mérleget: milyen irányba mennek a dolgok, hogyan áll a hallgatók képviselete és érdekérvényesítése?

Programok: áthallgatás, színjátszás, szórakozás

Az elmúlt esztendőben talán az EHÖK Külügyi Bizottsága lépett leginkább előre, hiszen elindult az SZTE EHÖK Mobilitás Program, amelynek eredményeképpen a kezdeti két (Kolozsvár, Odessza) áthallgatás további egyetemekkel bővült. Az SZTE hallgatói immáron Krakkóba, Máltára, Révkomáromba is kiutazhatnak. Ezeket az áthallgatásokat kölcsönös szerződések megkötésével valósította meg a szervezet, más országok hallgatói önkormányzataival, esetenként magukkal az egyetemekkel. Az utazások nagy előnye lehet, hogy a hallgatóknak csak a költőpénzről, illetve az utazás költségéről kell gondoskodniuk. A program térítésmentesen tartalmazza a kulturális programokat, belépőket, valamint legalább napi egy meleg étkezést.

Az EHÖK egyik kiemelt idei célja volt, hogy újraélessze az egyetemi színjátszást. Ennek érdekében is megtörténtek az első lépések: a SZTEage kávézó a közelmúltban megnyitotta utcafront felőli bejáratát, valamint galériáját, a napokban pedig a terasz is üzemelni kezd majd. Amint azt már megszokhatták a látogatók, naponta átlagosan három rendezvényre kerül sor, így az érdeklődők egy kávé mellett nézhetnek meg egy klasszikus filmet, esetleg egy versmondó estet. Mindezt térítésmentesen.

A Rendezvényszervező bizottság gondozásában ismét sor került a már megszokott rendezvényekre, így az SZTE EHÖK Nevezéses Horgászversenyre, a Vadaspark és múzeum látogatásokra, valamint a táncklubra.

Célok: hallgatók aktivizálása, sport, költségcsökkentés

A hallgatói képviselet a közeljövőben tovább kívánja fejleszteni a Mobilitás programot – közölte Kovács Tamás, az EHÖK sajtóreferense, majd hozzátette: cél, hogy minden hónapban legalább két helyre tudjanak áthallgatási lehetőséget biztosítani, elősegítve ezzel a hallgatók mobilitását.

Érdemes megemlíteni az EHÖK Sport Egyesület tagjai sorra hozták el a különböző kupákat az ország minden szegletéből. Az EHÖK továbbra is bővíteni kívánja a sportegyesület jelenlegi szakosztályait, annak érdekében, hogy az SZTE hallgatói professzionális szinten sportolhassanak.

Kovács Tamás azt is elmondta, hogy az EHÖK jelenleg a technikai fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt. Igyekeznek csökkenteni az egyes irodák nyomtatópapírra szánt összegeit, ezért amit tudnak online rendszereken keresztül intéznek. Jelenleg is zajlik a kari HÖK-ös honlapok és az EHÖK honlapjának átdolgozása. Az új honlapok már összeköttetésben állnak az egyes közösségi hálózatokkal, így a Facebookkal is. Összességében az EHÖK az online kommunikációján kíván leginkább javítani.
“A jelenlegi EHÖK célkitűzései között a szolgáltatói rendszer szélesítése, a nemzetközi kapcsolatok és áthallgatások szervezése mellett a legfajsúlyosabb, miközben a legnagyobb feladat a hallgatók aktivizálása marad, hiszen a Bologna-rendszer legnagyobb hátulütője, hogy a korábbi osztatlan képzésekkel szemben a hallgatói mikroközösségek felbomlani látszanak.”
A vége mindig ugyanaz: kevés a pénz

Az már biztos, hogy a hallgatóknak jövőre sem lesz több pénzük, mint idén, hiszen a hallgató normatíva havi 11.900 forintos összege évek óta és idén sem módosult, így – figyelembe véve, hogy az árak évről érve emelkednek – a normatíva reálértéke csökken. A hallgatók a tavaszi szemeszterben már megtapasztalhatták a pénzhiányt, hiszen a Hallgatói Szolgáltatói Iroda nem folyósította a szegedi tanulóbérlet összegét azoknak az egyetemi polgároknak, akik erről lemondónyilatkozatot töltöttek ki az Ady téri épületben.

Kovács Tamás szerint a Szeged Tudományegyetemen mind a szociális támogatási, mind a rendszeres tanulmányi ösztöndíj összege csúcsra van járatva, hiszen az 51/2007-es kormányrendelet mindkét tétel esetében a hallgatói normatíva legalább 20 százalékban, azaz 2380 forintban szabja meg a folyósítható összeget. Ennek ellenére tanulmányi ösztöndíjra hallgatónként 6812 forintot – amibe beletartozik a 100 forintnyi szakmai, 88 forintnyi tudományos és 200 forintnyi közéleti ösztöndíj is -, rendszeres szociális ösztöndíjra pedig 1722 forintot fordítanak. A Szociális támogatás keretösszegéhez tartozik továbbá a rendkívüli szociális támogatás összege, ami 50 forint, illetve a helyi utazási támogatás (2845 forint). Ugyanakkor a 2010/2011-es tanév őszi szemeszterében a rendszeres tanulmányi ösztöndíj keretösszegét tovább gyarapította a felhalmozódott maradvány, ami automatikusan belekerültek az őszi utalási rendszerbe – hangsúlyozta az EHÖK sajtószóvivője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése