2011. március 9., szerda

Ösztöndíjukat kérték számon szegedi egyetemisták az EHÖK-ön

delmagyar.hu - Aránytalannak tartják az előző félévekhez képest tanulmányi ösztöndíjukat az Szegedi Tudományegyetem Hallgatói, akik a Facebookon szerveztek csoportos tisztázó beszélgetést szerdára az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) Szentháromság utcai irodája elé, illetve az irodába.

A hallgatók elmondták: elsősorban azt szeretnék kideríteni, hogy mi az oka annak, hogy „megcsappant" az ösztöndíj.

- Az előző félévhez képest az átlagom 1,47-tel javult. Erre akkor 10 ezer forinttal többet kaptam volna, mint most – mondta az egyik egyetemista.

- Sokunk költségvetésének alátett, hogy mást kaptunk, mint amit vártunk – mondta egy másik diák, Szőnyi Kinga. A kérdésre, hogy miért közösen lépnek fel, azt mondták, hogy szerintük így hatékonyabb. 11-től 12-ig körülbelül 30-an jelentek meg az iroda előtt, de a Facebook meghívó szerint – ahol egyébként több százan jelezték részvételüket - 16 óráig tartott az esemény.

- 14 ezer hallgató jogosult a Szegedi Tudományegyetemen ösztöndíjra ebben a félévben. Az előző félévben 4 ezerrel kevesebben, 10 ezren voltak jogosultak, mert az elsősök az első félévben nem kapnak. Tehát ugyanakkora összeget kell most többfelé osztani – reagált Fekete Csaba, a Hallgatói Szolgáltatói Iroda vezetője telefonon a delmagyar.hu-nak.

Fontos megjegyezni, hogy a jogosult nem azt jelenti, hogy ennyien kapnak ösztöndíjat, valójában a jogosultaknak körülbelül 48 százaléka kap a korrigált kreditindex alapján. Az ösztöndíj-számítás lényege, hogy a hasonló hallgatókat úgynevezett kalapokba sorolják, és így hasonlítják össze a teljesítményüket. A kalapokat a kari hökök alakították ki. Ezt az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által kidolgozott ösztöndíj-számítási módszert 2010 szeptemberében alkalmazták először.

- Azt mi is tudjuk, hogy ilyenkor beszámítanak az elsősök is, de eddig nem számítottak be ennyire. Tavaly négyezer forint változást jelentett második félévben a több jogosult, amit még benyelek. De ennél most sokaknál többről van szó – reagált az egyik diák a magyarázatra.

- Készültünk a hallgatók érkezésére, felvesszük a panaszokat. Lehetséges, hogy finomítani kell a rendszeren, hogy ne legyen ekkora aránytalanság a két félév között – mondta Török Márk, EHÖK elnök, aki szintén hangsúlyozta, hogy több hallgató között kell szétosztani ugyanakkora összeget.

Az ösztöndíj-számítás finomhangolásának szükségességét korábban egyébként már Fekete Csaba is lehetségesnek nevezte, amikor a diákok 2010 októberében felvetették, hogy hogy szerintük nem minden esetben megfelelő a kalapok kialakítása.

Az EHÖK tájékoztatása a hallgatói normatíva felosztásáról a 2010/11-es tanév őszi és tavaszi félévében itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése