2011. július 19., kedd

Visszaél hatalmával a hallgatói önkormányzat?

mno.hu - Visszaél befolyásával az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat több szegedi diák és oktató szerint. Úgy látják: az EHÖK vezetését érdekképviselet helyett gazdasági előnyök motiválják. Egy 690 milliós kollégiumbérlet, az egyetemi klubok üzemeltetése és az ösztöndíjak elosztása ügyében is felmerül a gyanú az egyetemi diákvezetéssel kapcsolatban. A volt bölcsészkari dékán szerint már csak a felsőoktatási törvény módosításával lehetne visszaállítani a demokratikus állapotokat a szegedi egyetemen.

Egyharmados szenátusi képviseletével a hallgatói önkormányzat komoly zsarolási potenciálra tett szert a Szegedi Tudományegyetemen az elmúlt évtizedekben. A professzorok és tanulók közül kevesen mernek szembeszállni a hallgatói blokkal, mert ha megteszik, a karukon dolgozók érdekeit is veszélybe sodorhatják.

Az EHÖK-vezetés nem bízta a szabad versenyre a klubok, büfék üzemeltetésével foglalkozó egyetemisták által létrehozott Universitas Nonprofit Kft. piaci pozícióit sem. „Engem tavaly augusztus vége felé két prominens hallgatói önkormányzati vezető megkeresett. Ők egyértelműen azt mondták, hogy ha kapnának 75 millió forintot egy összegben, és utána évente 25-öt, akkor nagyon szívesen megtennék, hogy a Ledniczky doktornál, illetve a Vécsey dékán úrnál leállítják azt a dolgot, aminek úgyis az lesz a vége, hogy az én szerződésemet felbontják” – nyilatkozta a Hír TV Célpont című műsorának Benke Csaba, a SZOTE Klub üzemeltetője. A hallgatói önkormányzat elnöke ugyanakkor mindezt tagadta.

Bár sem a kollégiumi, sem a gazdasági tanácsban nem volt egyértelmű az ötlet támogatottsága, a szegedi egyetem a felújítás után öt évre 690 millió forintért bérelné ki az egyik belvárosi szállodát prémiumkollégiumnak. A több mint félmilliárdos bérleti díjat a már meglévő kollégiumok fenntartására és felújítására szánt keret önkényes visszatartásával spórolta meg a hallgatói önkormányzat vezetése. „A kollégiumi beruházásoknak és a tanulmányi ösztöndíjaknak túl sok köze nincs egymáshoz. Hozzánk több hallgató fordult, nem egy, nem kettő, hanem tömegesen, hogy a lakhatási támogatások érezhetően csökkentek vagy visszaestek” – nyilatkozta Török Márk, a hallgatói önkormányzat elnöke.

A volt bölcsészkari dékán évek óta küzd az EHÖK hatalmának korlátozásáért. „Az a fajta siker, amit az EHÖK és az elnök úr magáénak tudhat – hogy nagyjából 33 és félmilliárd forint sorsa fölött diszponálhat –, ez a hallgatói előirányzat, az adófizetők pénzéből a költségvetésben egy olyan pokolian nagy összeg, aminek a sorsa és felhasználása nem közömbös a gazdasági élet helyi szereplőinek, és nyilván nem közömbös a politikai életnek sem” – mondta Almási Tibor, az SZTE BTK volt dékánja, a karközi kollégiumi tanács elnöke. Almási Tibor szerint a felsőoktatási törvény módosításával helyre lehetne állítani a demokratikus viszonyokat a szegedi egyetemen.

(hírTV)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése