2011. február 18., péntek

Új HÖK-választást követelnek a szegedi közgazdász hallgatók

delmagyar.hu- A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a hallgatói önkormányzati választás tisztaságáért, a megválasztott testület legitimitásának minden hallgató általi elfogadhatóságáért indított aláírásgyűjtést, és fogalmazott meg petíciót 11 közgazdász hallgató.

Az ívet aláíró diákok követelik, hogy az EHÖK elnöke a lehető leghamarabb írjon ki új kari HÖK választást úgy, hogy a választás tisztaságának és hitelességének érdekében a hallgatók közjegyzőt kérhessenek fel – akinek díjazását a választásokon jelöltként induló diákok állnák –, illetve hogy a szavazóurnákat a lezárás után szavazatszámlálásig a kar dékáni hivatalának széfjében őrizzék.

Szakács Kornél, a petíciót megfogalmazó hallgatók egyike elmondta: számtalan gyanú merült fel a diákokban a hallgatói önkormányzattal és a választások tisztaságával kapcsolatban, ezeket szeretnék tisztázni. A sajtónyilvánosság korábban nem volt cél, de miután a Népszabadságban olvasták Török Márk EHÖK-elnök kezdeményezésükre adott reakcióját, mégis nagyobb nyilvánosságot szerettek volna. Török a cikkben a petícióval kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy nem nevezhető hivatalos indítványnak, illetve kijelenti, hogy az „ehhez hasonló hallgatói aktivitások megszokottak a választások idején."

A petíciót szerinte várhatóan további hallgatók írják majd alá – eddig főleg a nappali alapképzésben résztvevők tették ezt meg, de számítanak a távoktatásban és levelezőképzésen részt vevő diákokra, akiknek a hét második felében vannak óráik. Szakács azt mondta: más karok diákjai szóban biztosították őket támogatásukról.

A karon a hallgatói önkormányzatban tisztújítás folyik, jelenleg a jelölő forduló zajlik, a választás február 22-én lesz. Erre azért van szükség, mert tavaly decemberben ért véget a hallgatói önkormányzati választás, a testület alakuló ülését január 10-én tartották, ám a 10 tagú testületből öten lemondtak. (Az önkormányzat egyébként 11 tagú, de az egyik tagról a választáskor derült ki, hogy nincs hallgatói jogviszonya.) Az ő helyükre pótválasztásokat írtak ki. A petíciót megfogalmazók szeretnék, ha a teljes önkormányzatot újraválasztanák, azaz nem pótválasztást, hanem új választást tartanának.

A sajtótájékoztatón megjelent az ügyvezető hallgatói önkormányzat is. Vass Péter ügyvezető elnök közölte: a teljes tisztújítást azért nem támogatja, mert akkor a választásokig állna a HÖK munkája. A hallgatók tiszta választást követelő petíciójukat a hökösök is aláírták, azonban „ellenpetícióval" is készültek: ebben azt követelik, hogy fogadjanak el etikai kódexet, amelyben vállalják, hogy senki nem „mocskolja be hallgatótársait bizonyíték nélkül". Vass Péter szerint a követeléseket megfogalmazó hallgatókat érzelmi túlfűtöttség jellemzi.

A petíciót megfogalmazó diákok elmondták: nem céljuk tisztséget szerezni a hallgatói önkormányzatban. Szerintük az új szabályok a HÖK érdekét is szolgálnák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése