2011. február 3., csütörtök

Okirat-hamisításba vinné bele a HÖK a hallgatókat?

delmagyar.hu - Négy évre visszamenőleg kéri a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata néhány volt hallgatójától, hogy adatlapjukat visszaküldve "kössenek" hallgatói munkavégzésre megbízást - tudta meg a hvg.hu.A hvg.hu-nak az egyik exdiák számolt be a furcsa szerződéskötésről. Az egyetem rektora senkinek sem javasolja a papírok visszaküldését.

"Az alábbi levélben mellékelten küldjük a „nyilatkozat közéleti tevékenységről" és/vagy „megbízás hallgatói munkavégzésre" című dokumentumokat" – ez szerepel az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) nevében aláíró Mechler Ákos levelében - olvasható a hvg.hu-n.

A hallgatói önkormányzat kéréséről a hvg.hu-nak Hadnagy József ügyvéd úgy vélekedett, hogy a munkavégzésre vonatkozó megbízások négy évre visszamenő kiállítása több okból is történhet. „Egyrészt saját magukat ellenőrzik, és így akarják a gazdasági-pénzügyi dolgaikat rendbe tenni. Persze lehet az is, hogy valaki más akarja a működésüket megvizsgálni. Legyen az egy belső egyetemi, vagy egy külső hatósági ellenőrzés, az biztos, hogy ezek a dokumentumok nincsenek meg, és a hallgatói önkormányzat így akarja azokat bepótolni." - írja a hvg.hu.

Egy másik ügyvéd, Varga Tamás szerint is hiány mutatkozhatott a hallgatói önkormányzatnál, amit most utólag le kell papírozni. A dokumentumokat áttekintve megjegyezte: amíg az egyikhez odaírták a dátumot, addig a másiknál azt ki sem töltötték. Kathi Krisztina munkajogász az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-nak arra hívta fel a figyelmét, hogy visszamenőlegesen szerződés megkötésére csak akkor kerülhet sor, ha például a felek a korábbi szóbeli megállapodásukat írásban rögzítik, de akkor ezt a tényt a szerződésnek tartalmazni kell. A jogász szerint a BTK HÖK eljárása felveti a magánokirat-hamisítás gyanúját, amelynek vétsége egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése